Električna žaga se uporablja za …

Električna žaga se uporablja za …

Žaga je delovno orodje, s katerim se žaga les ali kateri drug materiali. Najbolj pomemben sestavni del žage je rezilo oziroma list, ki je nazobčano ali valovito rezilo. Rezilo je pritrjeno na nosilec. Žage lahko delimo na ročne in mehanske. Med mehanske žage spada tudi električna žaga.

Električna žaga se uporablja za obdelavo lesa, lahko tudi za kovino ali keramiko, železo. Poznamo več vrst električnih žag. To so: vbodne žage, krožne žage, potopne žage, sabljaste žage, žage za kovino ali keramiko, potezne stabilne žage… Zelo pomembno je, da pri žaganju kovine nosite zaščitna očala.

Krožne žage zajemajo zelo velik spekter izdelkov. Praviloma se uporabljajo za oblikovanje lesa, za kamen ali za kovine, največkrat pa za železo. Krožne žage, ki se uporabljajo za kovino ali železo so večinoma samostoječe, tiste ki pa se uporabljajo za les so najpogosteje ročne ter tudi namizne ali samostoječe.

Vbodne žage so namenjene predvsem za krožne reze v les in druge materiale (to je lahko kovina, umetna masa, ipd.), ter tudi za natančno in precizno delo. Ko se odločate za nakup vbodne žage, je dobro da ste pozorni na nekaj pomembnih lastnosti. Predvsem na to, da ima nihajni hod najmanj trikratno nastavitev, saj le ta skrbi za to, da se rezilo pri rezalnem nihanju pomakne malo naprej in pri potegu v napravo malo nazaj. S tem žaga doseže, da se hitrost rezanja za malo zviša. Tako lahko glede na trdoto in debelino lesa izberete primerno višjo hitrost nihajnega hoda. Takrat ko krožno žago uporabljate v notranjih prostorih je zelo priročen priključek za sesalni nastavek, saj boste le s tem lahko skoraj popolnoma preprečili prašenje.

V današnjem času z razvojem novih tehnologij izdelave baterij, se v praksi zelo veliko uporabljajo baterijske žage, ki so v celoti neodvisne od električne energije ter jih zato lahko uporabljamo kjer koli želimo.

Leave a Reply

Mizarstvo | Blog | Pohištvo | Kontakt